11 de novembre, 2013

Una setmana amb tots els colors



Tots els colors possibles de la música reunits aquesta setmana en un programa que trobem, perdoneu la immodèstia, excepcional. Expliquem el perquè.

DILLUNS, 11. 20.30h JazzSí Club
NU-Roots

El trompetista David Pastor (¿heu sentit els seus solos a la Rumba para Bebo?) continua amb la seva apassionant Carta Blanca al JazzSí del Taller de Músics. Avui, tercera entrega en formació de trio, amb NU-Roots, amb José Luis Guart als teclats i Toni Pagès a la bateria i als loops. Per seguir amb el número tres, al concert d'avui presentaran el nou repertori del que ha de ser el tercer disc del trio.

DIMARTS, 12. 20.30h. Conservatori del Liceu
Chris Thile

Només un festival com el nostre pot convidar un mandolinista a tocar en solitari. Però és clar, benvolguts metretites, Chris Thile no és un mandolinista diguem-ne normal. Membre dels Punch Brothers (cap de cartell dels festivals de folk-rock més importants del món), Thile construeix en aquesta gira un programa subtil que barreja el seu últim disc (dedicat –¡pareu màquines!– a Bach) amb obres pròpies i versions de clàssics del bluegrass de tota la vida.

DIMECRES, 13. 20.30h. Conservatori del Liceu
Miguel Zenón Quartet

Des del seu debut al festival ja fa uns quants anys, no hem deixat mai de seguir la carrera d'aquest inquiet saxofonista porto-riqueny, una de les referències del saxo avui en dia. I torna a Barcelona amb el seu quartet, una màquina meravellosa de fer jazz contemporani sense etiquetes i molt lluny dels tòpics d'allò que molts anomenen (sense gaire sentit) latin jazz.

DIMECRES, 13. 21.00h. Luz de Gas
Martirio

L'esperit de Chavela Vargas (una altra indomable) s'ha reencarnat en la veu de Martirio, que al costat del seu fill, Raúl Rodríguez, ha bastit un homenatge impressionant a una de les veus que van marcar la música popular del segle XX, i que més d'un ha comparat, per la seva força i la seva emoció, a Billie Holiday. Martirio i Raúl Rodríguez han respost al desafiament amb una obra, ras i curt, mestra: De un mundo raro (Cantes por Chavela).

DIJOUS, 14. 21.00h. Luz de Gas
Kroke

Música que fa plorar, música que fa riure; música que fa ballar, música que fa pensar. Tot alhora poden tocar els Kroke, de vegades fins i tot dins d'una mateixa cançó. Descoberts per Steven Spielberg quan rodava Schindler's List, aquest trio de Cracòvia són avui la referència més exquisida de la música klezmer, on les fronteres es desdibuixen sense cap mena de problema.

DIJOUS, 14. 21.00h. Palau de la Música Catalana
ACS: Geri Allen, Terri Lyne Carrington & Esperanza Spalding

El bon màrqueting ens hauria de fer ressaltar la novetat: un trio només de dones. Molt bé. Ja ho hem dit. Afegim-hi ara que aquestes tres dones de tres generacions diferents han estat sempre tres caràcters ben importants en la història recent del jazz. Arriben a Barcelona en la part final d'una gira que les ha portat als grans auditoris europeus sota la invocació d'un repertori original però també farcit d'homenatges a un altre gran del jazz, Wayne Shorter.

DIVENDRES, 15. 20.30h. Harlem Jazz Club
Leslie Helpert
Tribute to Billie Holiday

Les Veus de Barcelona que des de fa anys ocupen els divendres a la nit al Harlem tenen aquesta setmana com a protagonista Leslie Helpert, que proposa un homenatge a una de les veus més singulars de la història del jazz, Billie Holiday, a qui –per cert– acabem de citar una mica més amunt quan parlàvem de l'homenatge a Chavela Vargas de Martirio i Raúl Rodríguez. Lluny dels focus mediàtics, les Veus de Barcelona són una de les cireretes indiscutibles del nostre festival.

DIVENDRES, 15. 21.00h. BARTS
Jack DeJohnette Group amb Don Byron

Bateria del trio de jazz més influent de les últimes dècades al costat de Keith Jarrett i Gary Peacock i posseïdor d'un currículum espectacular (sí, Miles Davis i tants altres), Jack DeJohnette ens porta al Paral·lel el seu projecte més personal, un trio que compta com a convidat especialíssim Don Byron. Segons les cròniques que el mateix DeJohnette està escrivint dels seus concerts, el grup (amb George Colligan al piano i Jerome Harris al baix) està tocant millor que mai i en una fase d'especial creativitat.

DISSABTE, 16. 20.30h. Conservatori del Liceu
Christian McBride Trio

És, ras i curt, el contrabaixista més influent de la seva generació, la referència indiscutible. Christian McBride torna al festival (per on recentment ha passat al costat d'artistes com Chick Corea i Pat Metheny) per presentar el seu nou trio, una màquina de precisió, swing i elegància, al costat de dos músics de les noves generacions a qui cal seguir: Christian Sands al piano i Ulysses Owen Jr. a la bateria.

DIUMENGE, 17. 20.00h. Luz de Gas
Luciana Souza amb Romero Lubambo

Ella i una guitarra. Però ella és Luciana Souza, i ell Romero Lubambo (que ens va visitar a l'inici del festival com a membre del grup de Dianne Reeves). Tanquem la setmana amb una de les veus més exquisides de la música actual, la brasilera Luciana Souza, que fa anys ens va deixar estupecactes amb un recital d'impacte. Veu i guitarra, repertori brasiler i estàndards del jazz. Una veu meravellosa al servei d'unes cançons immortals. Una manera perfecta d'acabar una setmana espectacular.

I a més a més…

GRAN HOTEL HAVANA
Divendres, 15. 19.30h
Cocktail & Swing amb Benjamín León, Albert Romaní i Artur Regada.

Diumenge, 17. 11.30
Jazz en Família amb Joan Chamorro i la Sant Andreu Jazz Band, xocolata i xurros inclosos abans de començar. Al programa d'aquesta sessió, Young Cats.