21 de desembre, 2009

Els millors discos del 2009, segons NPR


Vijay Iyer, el 2007 al seu debut a Barcelona, dins del 39è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz (foto: Ricard Cugat).

Els periodistes i crítics de la National Public Radio (NPR) han escollit els millors discos del 2009, i la tria ha estat realment compromesa, allunyada dels tòpics.

De Vijay Iyer (Historicity) i Nels Cline (Coward) a Ran Blake (Driftwoods) i Allen Toussaint (Bright Mississippi) passant per dos dels artistes predilectes del festival de jazz de Barcelona i el seu públic, Concha Buika i Chucho Valdés. «If only we could open up a Barcelona/New York/Havana touring circuit, then we wouldn't be missing out on some cool, genre-redefining collaborations between Cuban musicians and those in Spain», escriu Felix Contreras al seu comentari respecte a El último trago, l'emocionant col·laboració entre Concha Buika i Chucho Valdés.


François Zalacain, al seu despatx de Sunnyside (foto: Lourdes Delgado).

Un altre convidat recent del festival de jazz ha estat especialment destacat per aquesta llista. Es tracta del director i fundador de la discogràfica Sunnyside, François Zalacain, que ha aconseguit col·locar tres dels seus discos en aquesta restringida llista: el saxofonista JD Allen (Shine!), el sorprenent guitarrista canari Diego Barber (Calima) –disc que ha enregistrat amb el trio Fly: Mark Turner, Larry Grenadier i Jeff Ballard– i el pianista Fred Hersch (Fred Hersch Plays Jobim).

Completen la llista el bateria Tyshawn Sorey (Koan) i el director d'orquestra Darcy James Argue, que amb el seu disc de debut, Infernal Machines, publicat per la jove i molt activa New Amsterdam Records (on la música contemporània i el jazz es barregen sense complexos) ha aconseguit un dels èxits indiscutibles de l'any. Argue (com Iyer, d'altra banda) apareix a totes les llistes del millor del 2009: per posar només tres exemples, a la selecció de Nate Chinen a The New York Times, a la tria de Jazz Times i a les apostes de Josh Jackson, director de l'influent programa The Checkout a la cadena de ràdio WBGO.

Un any rodó que tindrà com a conseqüència el debut d'Argue al Festival de Newport i, esperem-ho, al de Barcelona…


Darcy James Argue, dirigint la seva big band (foto: Lindsay Beyerstein).