31 de gener, 2010

Sonny Rollins torna a Barcelona

Sonny Rollins, el colós al Palau de la Música (foto: Ricard Cugat).


Ho ha anunciat avui La Vanguardia. El saxofonista Sonny Rollins torna a Barcelona el pròxim 3 de novembre per inaugurar, a l'Auditori, el 42è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Rollins serà també el receptor de la tercera Medalla d'Or del festival en reconeixement a la seva llegenda. El saxofonista s'unirà d'aquesta manera a una selecta llista de moment integrada per Bebo Valdés i Wayne Shorter.

Com ara fa tres anys, Rollins actuarà a Barcelona a l'inici de la gira europea amb la qual celebrarà el seu 80è aniversari. Només sis ciutats i sis països: Barcelona, Luxemburg (8 de novembre), Lucerna (12 de novembre), Bolonya (16 de novembre), Londres (20 de novembre) i Amsterdam (24 de novembre). Les entrades (amb els mateixos preus que fa tres anys), a la venda a partir d'aquesta setmana a Telentrada.

A l'espera de confirmació oficial, el grup estarà format, a banda del mateix Rollins, per Clifton Anderson al trombó, Bobby Broom a la guitarra, Bob Cranshaw al baix, Kobie Watkins a la bateria i Victor y. See Yuen a la percussió.

Rollins va rebre el director artístic del festival, Joan Anton Cararach, el passat 6 de desembre (curiosament, l'últim dia del 41è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona amb l'últim concert al Jazz Standard de Nova York del Quinteto Flamenco de Chano Domínguez). La cita va ser a Tarrytown, una població del comtat de Westchester, a 40 minuts en tren al nord de Manhattan. Rollins oferia aquell diumenge un concert benèfic a favor de Clearwater, una organització fortament vinculada a Pete Seeger que lluita per la neteja i la conservació de l'entorn natural del riu Hudson (més informació sobre aquest concert, aquí).

Als camerinos de l'antic Tarrytown Music Hall (inaugurat el 1885), Rollins va rebre Cararach, que li va fer entrega del llibre del festival i amb qui va parlar dels seus concerts a Barcelona. "Me'n recordo molt bé d'aquella nit", va dir Rollins mentre llegia l'article del llibre firmat per Nate Chinen, crític de The New York Times, que, present al Palau aquell dia, el prenia a ell com a exemple de l'energia que desprèn sempre el públic de Barcelona. "És veritat el que diu en Nate aquí: va ser un concert molt intens, i la sala, el Palau, és una meravella. És un orgull formar part d'aquest llibre i de la història del vostre festival". Rollins recordava també un detall gastronòmic que va voler compartir amb l'organitzador del concert de Tarrytown, Mark Morganelli, trompetista i promotor de jazz de referència a Westchester. "Em van regalar unes anxoves que encara ara hi penso…". 


Aquest va ser el repertori del concert a Tarrytown, amb una primera peça, és clar, ineludible:
 

1. Global Warming
2. In a Sentimental Mood
3. Patan Jali
4. Serenade
5. Don't Stop the Carnival

+ This is no Laughing Matter
+ Tenor Madness

¿I com va tocar Sonny? Doncs amb una energia i una força úniques, davant d'un públic entregat que a més a més li agraïa el seu compromís amb el medi ambient. El saxofonista, ja ho hem dit, celebrarà amb aquesta gira els seus 80 anys (els fa el 7 de setembre), però tanques els ulls i sona el timbre inconfusible, sovint juganer i fins i tot epicuri (¡ai, els calypsos!), d'un dels saxofonistes llegendaris de la història del jazz. Que torna a Barcelona ben aviat: 3 de novembre del 2010.

 

Sonny Rollins i el seu sextet, a Tarrytown el 6 de desembre del 2009 (foto: Noel Brandel)