27 de maig, 2012

Torna el festival


Sonny Rollins, el colós (foto: Ricard Cugat).

Esteban Linés publica avui a La Vanguardia una prèvia del festival de jazz amb sis primers concerts anunciats. Tres d'ells pertanyen, sens dubte, a la categoria de clàssics indiscutibles, i els altres tres configuren un exquisit cicle en col·laboració amb l'Institut Francès de Barcelona.

Abans, però, el festival de jazz, com ja va fer l'any passat amb Trombone Shorty, oferirà un concert-pòrtic a la sala Bikini al juliol que servirà per presentar bona part de la resta de la programació als seguidors del festival, que són, no ho oblidem, el principal suport econòmic que fa possible un festival com el de Barcelona. Aquest concert, a més a més, serà gratuït per qualsevol persona que ja tingui una entrada pels dos concerts del Palau o el de l'Auditori anunciats (seguiu les instruccions pròximament a la pàgina web de The Project i al Facebook del festival). 

Heus aquí els concerts ja anunciats (entrades a la venda la pròxima setmana):Dimarts, 17 de juliol. Bikini 
The Soul Rebels Brass Band
Concert pòrtic i festa de presentació del festival a càrrec d'una de les bandes que està revolucionant el fecund món de les brass bands de Nova Orleans i que han arribat a tocar convidats per grups com ara Metallica. La seva cita cada dijous al club Le Bon Temps Roulé és una de les parades indispensables per tot aquell que vulgui viure el pols autèntic d'una ciutat única, Nova Orleans.

Aquí podeu veure com sonen en directe els Soul Rebels, en un enregistrament fet al cèlebre programa de la BBC Later with Jools Holland.

*****************

Dimarts, 20 de novembre. Palau de la Música Catalana
Sonny Rollins
Dos anys després de rebre la tercera medalla d'or del festival en un concert memorable, Sonny Rollins –¿potser l'última gran llegenda del jazz?– torna a Barcelona per tancar la seva gira europea de tardor, amb només set concerts. Celebrat per Barack Obama i l'expresident Bill Clinton (podeu llegir aquí el brindis que li va dedicar en la cerimònia d'entrega del Kennedy Center), Rollins acaba de treure un segon volum de Road Shows que inclou la seva història col·laboració amb Ornette Coleman, en directe des del Beacon Theatre de Nova York.

Dimecres, 28 de novembre. Auditori de Barcelona
Brad Mehldau Trio
Presentació a Barcelona de l'últim disc de Brad Mehldau, Ode, un enregistrament elegíac que trenca un silenci de gairebé cinc anys pel que fa al trio i que retrata a la perfecció el moment actual d'una formació  (recordem-ho: Larry Grenadier al contrabaix i Jeff Ballard a la bateria) que ha influït com gairebé cap altra el jazz contemporani.

Chick Corea, un solo molt especial fa dos anys al Palau amb convidats:
Niño Josele i Carles Benavent (foto: Ricard Cugat).

Divendres, 30 de novembre. Palau de la Música Catalana (concert de clausura)
Chick Corea Trio amb Christian McBride i Brian Blade
Incansable, Chick Corea va celebrar la passada tardor els seus 70 anys amb un mes sencer al Blue Note de Nova York per on van passar tots els seus amics i col·laboradors, de Herbie Hancock a Bobby McFerrin passant per Niño Josele i Carles Benavent, entre molts altres d'una llista interminable. Molt conegut pel festival, on fa dos anys va oferir un increïble recital a piano sol (amb la cirereta de Josele i Benavent com a sorpresa final), Corea torna a Barcelona al capdavant d'un nou trio que ja ha començat a cridar molt l'atenció gràcies a la presència d'una secció rítmica de primera: Christian McBride al contrabaix i Brian Blade a la bateria.


******************

Cicle en col·laboració amb l'Institut Francès

Dissabte, 10 de novembre. Luz de Gas
Irène Jacob
El seu primer paper al cine el va tenir el 1987 a la pel·lícula Au revoir les enfants, de Louis Malle. Hi feia de Mlle. Davenne, professora de piano. Significatiu perquè, de fet, Irène Jacob, després cèlebre protagonista de les pel·lícules de Krzysztof Kieslowski La double vie de Véronique i Rouge, no ha deixat mai de considerar-se músic. I a pesar que la seva carrera com a actriu al cinema i al teatre no li ha deixat concentrar-se gaire en la seva vocació musical, finalment acaba de publicar el seu primer disc, a mitges amb el seu germà Francis, Je sais nager, on, sota les estrelles del jazz, es barregen bossanova, chanson, lletres punyents i, fins i tot, músiques inspirades pel filòsof Gilles Deleuze.

Irène i Francis Jacob.

Dijous, 15 de novembre. Institut Francès
Dan Tepfer
Variacions Goldberg
L'Institut Francès s'estrena com a seu del festival amb un recital de Dan Tepfer, a qui els aficionats del festival de jazz de Barcelona van poder descobrir fa dos anys a duo amb el gran Lee Konitz. Aleshores ja ens va parlar del seu nou projecte, unes variacions sobre les Variacions Goldberg, potser l'obra més hipnòtica de tot el corpus per teclat de Johann Sebastian Bach. El resultat ha estat un disc publicat per Sunnyside, una de les discogràfiques de culte de Nova York. El concert de Tepfer farà part igualment del cicle Clàssics, que proposarà dins del festival revisions jazzístiques de grans mestres de la música occidental, des de Bach, Händel i Scarlatti fins a Thelonious Monk…

Dijous, 29 de novembre. Institut Francès
L'oeil de l'élephant
Fotoconcert de Guy Le Querrec amb Michel Portal (saxos i clarinet), Louis Sclavis (saxos i clarinet), Henri Texier (contrabaix) i Christophe Marguet (bateria)
Quatre asos del jazz francès reunits en un espectacle al voltant del fotògraf de l'agència Magnum Guy Le Querrec, un dels grans fotògraf de jazz europeus. Música inspirada en les imatges, que seran projectades al mateix temps. Però diguem-ho en francès, per què no: 
«Guy Le Querrec n’aime rien tant que de courir les fables.
Il aime ce vieux proverbe africain qui voudrait que l’œil de l’éléphant "shoote" chaque instant pour le vivre uniquement, comme si c’était la première et la dernière fois. 
Cet instant "décisif" selon Cartier Bresson, "incisif" selon Guy Le Querrec est le maître mot de sa vie de photographe.»