21 de juny, 2010

New York, New York;
CareFusion, CareFusion (I)

Després d'un any d'absència, Nova York torna a tenir el seu festival de jazz: l'ara anomenat CareFusion Jazz Festival New York. Sempre sota les ordres i l'entusiasme d'un personatge únic que aquest octubre farà 85 anys: George Wein.

Va començar dijous el trio format per Keith Jarrett, Gary Peacock i Jack DeJohnette, en el seu retorn al Carnegie Hall. Aquesta és la crítica de Nate Chinen a The New York Times. (Chinen no esmenta que, abans de l'últim bis, Jarrett no es va poder estar de renyar un dels habituals pesats que van provocar el pianista amb la també, ai, habitual càmera de fotos amb flaix.)

Jarrett, Peacock i DeJohnette al 38è Voll-Damm Festival 
Internacional de Jazz de Barcelona (foto: Ricard Cugat)

L'endemà, el Symphony Space de Harlem, un altre dels locals amb què el festival de Wein vol arribar a tots els racons de Nova York, va acollir un projecte especial concebut pel Jazz Gallery, l'únic club de Nova York (que be bé no és un club; no s'hi serveix menjar ni beguda) que té subsidis públics per la seva programació. Era un Jazz Gallery All Stars que incloïa Roy Hargrofe, cofundador d'aquest espai downtown, i altres habituals del local de Hudson Street com Claudia Acuña, Ambrose Akinmusire, Miguel Zenón. Aquesta és la crítica de Ben Ratliff al Times.

Bitches Brew Revisited (foto: Ayano Hisa).

I de Harlem cap a Brooklyn. Preocupat per portar el seu festival amunt i avall per Nova York, Wein també va incloure un dels seus concerts a la sèrie Celebrate Brooklyn!, concerts gratuïts al Prospect Park, inaugurats –carai– per Norah Jones. El concert del festival de jazz va ser dissabte, i era un doble concert programat sota l'esperit de Miles Davis: Mike Stern Band i la banda Britches Brew Revisited, liderada per Graham Haynes i que reuneix un equip multigeneracional al voltant d'aquesta obra cabdal de Miles, 40 anys després de la seva publicació.

Una gran nit sota les estrelles, a Brooklyn.

 El públic de Prospect Park, a Brooklyn (foto: Ayano Hisa).

I Nova York, és clar, continua la seva vida jazzística més enllà de CareFusion: Richard Bona al Jazz Standard (amb jam session inclosa a la barra al final de l'últim set de dissabte), Anthony Braxton a (Le) Poisson Rouge, Vijay Iyer Trio en el seu debut al Birdland, Charles Tolliver Big Band a l'Iridium…

¿Qui deia que el jazz havia mort? ¿Qui deia que Nova York no és la capital mundial del jazz?

(Això sí: no tot són bones notícies. L'activista canadenc Peter Hum avisa de la suspensió a última hora del Calgary Jazz Festival.)