05 de juliol, 2009

La supremacia de Miles

A Blog Supreme, el blog jazzístic de la National Public Radio, ha penjat fa poc el resultat d'una enquesta molt poc científica (com el mateix autor, Patrick Jarenwattananon, reconeix) que preguntava als seus lectors sobre els primers cinc discos que van donar el tret de sortida a la seva passió pel jazz.

Els resultats mostren, una vegada més, l'impacte de Miles Davis en la història del jazz. Amb 53 esments, Miles dobla el segon classificat, John Coltrane, que en té 23. Dave Brubeck, amb 21, ocupa el tercer lloc d'aquest podi. La llista continua amb Charlie Parker (18), Charles Mingus (14), Thelonious Monk (9), Max Roach (9), Duke Ellington (8), Dizzy Gillespie (8), Jimmy Smith (8) i Weather Report (8).


Miles, al Palau d'Esports de Barcelona l'any 1984,
dins del XVI Festival Internacional de Jazz
de Barcelona (foto: Isabel Ramoneda).


No és, atenció, una llista centrada en els millors discos del jazz, sinó en els cinc primers discos amb què cada aficionat ha començat la seva col·lecció. De totes maneres, els resultats permeten treure unes conclusions (potser tan poc científiques com l'enquesta):

1) Absència en la llista (que recull 21 noms) de qualsevol artista menor de 60 anys. Herbie Hancock (en el lloc número 12, amb 7 vots, nascut el 1940), George Benson (14, 6 vots; 1943) i Chick Corea amb Return to Forever (17, 5 vots; 1941) són els més joves.

2) Tret de Louis Armstrong (en una discreta 17 posició i 5 esments), cap referència a les primeres dècades del jazz (per entendre'ns, abans de Duke Ellington i Charlie Parker).

3) Absència d'artistes com ara Count Basie, Ornette Coleman, Keith Jarrett, Pat Metheny, Sonny Rollins i Lester Young.

4) Ni una sola cantant (ni rastre d'Ella Fitzgerald, Billie Holiday i Sarah Vaughan) entre els 21 primers. De fet, ni una sola dona a la llista.

5) Domini aclaparador, exclusiu, d'artistes nascuts als Estats Units.

S'admeten, és clar, comentaris.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquests cinc discos van donar el tret de sortida al meu interès (que no passió, siguem realistes) pel jazz:

miles davis - on the corner
miles davis - kind of blue
miles davis - bitches brew
john coltrane - a love supreme
ornette colemn - free jazz

Salutacions

Carlos ha dit...

Empecé hace poco, y me dejé aconsejar bastante por un amigo mucho más entendido. De hecho, me regaló los dos primeros.


Miles Davis, Kind of blue
Duke Ellington & John Coltrane
John Coltrane, A love supreme
Charles Mingus, Blues & roots
Ella Fitzgerald & Louis Armstrong, Ella and Louis