20 de setembre, 2009

Elvis Costello entrevista Allen Toussaint
El cèlebre programa de ràdio a l'NPR de Marian McPartland va tenir com a convidat en una de les seves últimes entregues el pianista Allen Toussaint, que hi va acudir acompanyat d'un dels seus padrins recents, el cantant Elvis Costello, que fa de guest host i presenta el programa en el lloc de McPartland.

Costello, que defineix Toussaint com "una viva personificació del ric llegat musical de Nova Orleans", ha estat en els últims anys un fort impulsor de la carrera d'un artista que va trobar en l'huracà Katrina, com diu el mateix Toussaint amb sarcasme, el millor mànager i agent, donat que el va obligar a sortir de la seva ciutat i anar de gira com mai havia anat.

A banda de l'entrevista, en què el pianista explica totes les influències rebudes (jazz, blues, música clàssica, boogie-woogie, música d'església i hillbilly, Toussaint toca en solitari Mother-in-Law, Fortune Teller i una singular revisió de Southern Nights, un èxit del country-pop que va fer cèlebre Glen Campbell. Segons la pàgina web de NPR, Toussaint "torna la cançó a les seves arrels, recordant les nits quan el seu pare el portava al camp a visitar «the old Creole people»". Després Toussaint continua amb Singin' the Blues, una peça molt important per Marian McPartland i el seu difunt marit, el cornetista Jimmy McPartland.

Al final, el duo construeix un medley a partir de Tipitina (Professor Longhair) i Ascension Day, una peça que firmen tots dos inspirada en el desastre que el 2005 va afectar Nova Orleans.

Una oportunitat excel·lent per escoltar la veu i la música d'una llegenda que ben aviat tindrem a Barcelona, dins del 41 Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona.