07 de novembre, 2009

Una setmana moguda

La primera setmana del festival ha sigut realment moguda. La lesió de Joe Lovano (en aquests moments recuperant-se en un hospital barceloní) ens va deixar sense una de les grans nits del festival. No obstant, hi va haver moltes altres coses.

Per començar, els conferenciants. Bob Blumenthal, Bruce Lundvall, Dan Ouellette (que dimarts que ve serà a l'Institut d'Estudis Nord-americans), Alex Ross i François Zalacain (dilluns a l'Institut Francès) han coincidit tots aquesta setmana a Barcelona. Hi han descobert, és clar, les bondats dels restaurants de Barcelona i els horaris més relaxats que als seus llocs d'origen, però també tots destaquen un aspecte molt ressaltat també pels artistes: la concentració i l'entusiasme del públic de Barcelona, a més de la qualitat de les seves sales. Les conferències han estat especialment sucoses, incloses el blindfold test a què es va sotmetre Chano Domínguez ahir divendres davant d'una atenta audiència que també va jugar al test a cegues. Conduït amb mà mestra per Dan Ouellette, Chano va encertar gairebé tots els discos que va escoltar (impressionant com va detectar el piano de Gonzalo Rubalcaba en un disc que mai havia escoltat i no menys impressionant com va encertar que el bateria era Marcus Gilmore). A la primavera del 2010, DownBeat publicarà el blindfold test, per primera vegada live in Barcelona.


Concentració de conferenciants a la llibreria La Central: Bruce Lundvall, Greggory Crouch (cònsol dels Estats Units a Barcelona), Joan Anton Cararach, Elena Pujol ("public affairs specialist" del consolat dels Estats Units), Dan Ouellette, Alex Ross i Bob Blumenthal.Els concerts s'han saldat també amb èxit. Des del descobriment de la cantant CéU fins a l'apoteosi de Concha Buika al Palau (entre el públic, l'entrenador del Barça, Josep Guardiola, amb la seva dona i el cineasta i novel·lista David Trueba), el ple de Béla Fleck a la sala 2 de l'Auditori ("el públic que teniu és realment especial", ens va dir Fleck després del concert) i l'estrena d'un projecte que, pel que es va veure i escoltar, tindrà molta vida pròpia: The Afrocuban side of Kind of Blue, la primera de les tres entregues al voltant del disc de Miles. Avui, Jimmy Cobb. Dijous, Chano i la seva versió flamenca.

Continua el millor jazz a Barcelona.