11 de novembre, 2013

Bach, bluegrass, folk, jazz, Chris Thile

© Brantley Gutierrez

Per primer any des del 2003 i després de l'apoteosi del 2012 (en què vam fer quatre pianos sols), el festival de jazz no tindrà aquest any un recital de piano sol. No. El que tenim és un recital de mandolina sola, a càrrec d'un músic, Chris Thile, MacArthur Foundation Genius i venerat per grans artistes i amb una carrera solidíssima com a membre dels Punch Brothers, que l'ha portat per exemple a ser estrella del Newport Folk Festival (àudio aquí).

Tocarà Bach, sí, objectiu del seu últim disc, les Sonates i Partites per violí sol transcrites per mandolina:


Però també mostres del bluegrass i obres pròpies, com la divertidíssima If You're Gonna Leave Me (Set Me Up With One of Your Friends):


És el que el mateix Thile anomena amb humor i una mica d'ironia un «musical sandwich club» que ja ha portat recentment a sales com el Zankel Hall de Nova York (aquí la ressenya de The New York Times) i la LSO Saint Luke's de Londres (aquí la ressenya de The Guardian).

Espereu, doncs, d'aquest concert el que en va dir un altre crític: «Després de sentir Thile en solitari, i la pura música que ell pot crear tot sol, es fa difícil desitjar una altra cosa.»

Perquè el concert de demà (final de la seva minigira europea) serà, sens dubte, únic, a càrrec d'un músic sense pors i sense etiquetes, capaç de tocar amb Yo-Yo Ma, Edgar Meyer i Stuart Duncan (vídeo aquí) o a duo amb Brad Mehldau versionant Radiohead (vídeo –de no gaire qualitat, ai las!– aquí).

I les entrades costen només 12 euros. ¿Te'l perdràs?