18 de novembre, 2013

De l'Smalls a la poesia de Juan Gelman
Comença la penúltima setmana del festival, una altra vegada plena de referències per tots els gustos. Mireu, busqueu i remeneu. Segur que hi ha alguna cosa per la qual cosa val la pena sortir de casa i viure la música de la millor manera, en directe. 


DILLUNS, 18. 20.30h. Jazz Sí Club

David Pastor Five Lights

Quarta entrega de la Carta Blanca al trompetista David Pastor, que aquesta vegada ens presenta un nou quintet que completen el saxofonista Gabriel Amargant, el pianista Joan Monné, el contrabaixista Rai Ferrer i el bateria Ramón Ángel. En el repertori, explica el mateix Pastor, peces del seu últim disc, Armageddon, i altres obres originals del membre d'aquest nou quintet.

DIMECRES, 20. 20.30h. Conservatori del Liceu
Smalls Jazz/Live BCN Presents
Spike Wilner Trio amb Melissa Aldana

Un concert històric, perquè en exclusiva hem reunit el trio de l'exquisit pianista Spike Wilner, propietari de l'Smalls i un dels incontestables ideòlegs del jazz que es fa a Nova York ara mateix, amb la saxofonista Melissa Aldana, recent guanyadora de la Thelonious Monk Competition, primera dona que guanya aquest premi sense ser vocalista. 

DIJOUS, 21. 21.00h. BARTS
Marinah

Obrim una de les finestres del festival dedicades a altres estils musicals amb l'excantant d'Ojos de Brujo, Marina Abad, avui Marinah, que inicia una nova aventura traduïda en disc: El baile de las horas. Tindrà al seu costat un grup que ha anomenat Los Argonautas, amb llumeneres com el trompetista cubà Carlos Sarduy i el baixista camerunès Armand Sabal-Lecco.

DIJOUS, 21. 21.00h. Luz de Gas
Samantha de Siena

Segona finestra d'aquest dijous obert a altres sons. Després de triomfar repetidament en les seves presentacions al Harlem dins del nostre cicle Veus de Barcelona, Samantha de Siena creua la Diagonal per presentar finalment el seu segon disc, Lifting the Veil, produït per un dels grans de la música a Espanya, Suso Sáiz. Un enregistrament que és, explica la mateixa cantant britànica establerta a Barcelona, «un viatge màgic més enllà del vel i del que ens és desconegut.»

DIVENDRES, 22. 20.30h. Harlem Jazz Club
Childo Tomás

Conegut sobretot per la seva faceta com a sideman del que potser és el barceloní més internacional del jazz contemporani, el cubà Omar Sosa, Childo Tomás debuta a la nostra sèrie Veus de Barcelona (feu-nos cas: una de les perles del festival) per presentar-hi el seu disc Moçambique ni n'Tumbukuku. Que és una petita joia que val molt la pena descobrir en la intimitat i l'escalfor del Harlem.

DIVENDRES, 22. 21.00h. BARTS
Avishai Cohen With Strings

Avishai Cohen va debutar el 2003 al festival com a membre del New Quartet de Chick Corea, i des d'aleshores la carrera del contrabaixista israelià no ha deixat de créixer. I torna a Barcelona amb un dels seus projectes més ambiciosos, al capdavant d'un octet que inclou un quartet de corda amb dues violes (i no dos violins com demanaria la retòrica clàssica) i un oboè que afegeix un singular toc eteri a la música d'aquest gran artista.

DISSABTE, 23. 19.00h. BARTS
Alfredo Rodríguez amb l'Orquestra Simfònica del Vallès

La primera col·laboració del festival de jazz amb la temporada regular de l'Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música compta amb un convidat i un programa excepcionals: Alfredo Rodríguez i George Gershwin. El pianista cubà, que ha fet que Quincy Jones dediqui els seus últims anys al management de joves artistes, s'enfrontarà, sota la direcció de Rubén Gimeno, a una de les partitures més cèlebres de la història de la música: Rhapsody in Blue, de Gershwin. Completen el programa una suite simfònica de l'òpera Porgy and Bess i una estrena del mateix Rodríguez: La Jungla.

DISSABTE, 23. 21.00h. Luz de Gas
Nit Universal.
Ariadna Castellanos Trio + Pepe Rivero Quartet

Dues formacions ben especials aquesta Nit Universal a Luz de Gas. D'una banda, la pianista Ariadna Castellanos, que acaba de publicar el disc Flamenco en Black & White; de l'altra, el també pianista cubà Pepe Rivero, que presentarà el seu disc en homenatge a Thelonious Monk. Música sense etiquetes per dos dels joves artistes per qui ha apostat una de les discogràfiques més ambicioses de casa nostra, Universal. Val la pena descobrir-los.


DISSABTE, 23. 21.00h. BARTS

Nunca los daré por muertos (Homenaje a Juan Gelman)

L'ambició artística del Taller de Músics té traducció en aquest espectacle creat per Enric Palomar al voltant de l'obra del poeta argentí Juan Gelman. «Per mi –diu Palomar–, Gelman és l'alquímia entre l'ètica i l'estètica.» Un repte que assumeix al capdavant de tots els colors de la inquieta escola barcelonina, del flamenc a la clàssica passant, naturalment, pel jazz. Un espectacle únic que s'estrena al festival.