25 de novembre, 2013

Una última setmana espectacular (1)Comencem l'última setmana, i ho fem a la catedral del vi, a Monvínic, amb un tast excepcional que barreja la cultura musical amb la cultura enològica, que molt sovint van juntes. Després, el final de festa de l'excepcional Carta Blanca que hem donat a David Pastor, un nom que no hauria de necessitar presentació –Wadada Leo Smith–, el cantautor del dolor –John Grant–, un mestre del jazz europeu –Daniel Humair–, una barreja inclassificable made in Barcelona –Kejaleo– i, finalment, un músic que va molt més enllà de moltes etiquetes i d'idees preconcebudes, Jamie Cullum. I això només fins dijous!

DILLUNS, 25. 19.00h. Monvínic
Remember Old Times! Jazz & Wine amb Georges Dos Santos
Propietari d'Antic Wine a Lió i considerat millor caviste de França, Georges Dos Santos és una força de la natura i un apassionat del vi. Patrocinador també del festival Jazz à Vienne, Dos Santos aterra avui a Monvínic per oferir un maridatge entre grans anyades del vi i grans anyades musicals. Espereu grans vins i també una vetllada única. Poca gent hi ha al món com Georges Dos Santos, feu-nos cas. El tast està exhaurit des de fa dies entre els fidels de Monvínic, però sempre es pot trucar a veure si sou tan afortunats i hi ha una baixa d'última hora (93 272 61 87).


DILLUNS, 25. 20.30h. JazzSí Club
David Pastor amb l'OJO Taller de Músics
Acabem avui la Carta Blanca que hem dedicat al gran David Pastor. Que va començar en solo, va seguir en duo, trio i quintet, i que culmina avui amb l'Original Jazz Orquestra, de la qual ell és titular, però no avui, en què cedeix la direcció a Sergi Vergés. Música pròpia de David Pastor en format de big band i al caliu del JazzSí. Una bomba de rellotgeria per l'última nit de la Carta Blanca.

DIMARTS, 26. 20.30h. Conservatori del Liceu
Wadada Leo Smith's Golden Quartet
Considerat compositor del 2013 segons els crítics de DownBeat, Wadada Leo Smith és un dels personatges indispensables de la història del jazz. Esperit independent i lliure, en el seu debut a Barcelona presenta una suite a partir de la seva última obra, la monumental Ten Freedom Summers, amb la qual ressegueix musicalment el moviment dels Drets Civils als Estats Units. Un concert destinat a deixar empremta. No fem broma.


DIMARTS, 26. 21.00h. BARTS
John Grant

Arrufeu el nas, mestretites, que arriba amb tot el seu dolor John Grant al festival de jazz. Grant és una de les noves veus més reputades i originals de l'underground nord-americà, un esperit lliure i turmentat que va debutar amb un recull de cançons folk, forjades pel dolor i enclavades dins del corrent denominat Americana. The Queen of Denmark (2010) el va posicionar al mapa com a favorit entre els amants dels sons més desolats, però ningú estava preparat pel veritable salt mortal que representa Pale Green Ghosts (2013), que estrena dimarts que ve. Aquesta segona entrega reformula la proposta per incorporar nous arranjaments i textures que amplifiquen l'impacte emocional de les seves partitures, carregades de lletres turbulentes marca de la casa. 

DIMECRES, 27. 21.00. Institut Francès de Barcelona
Daniel Humair Quartet
Un històric del jazz francès, un jazz de molta volada però malauradament poc present a l'altra banda dels Pirineus. El bateria d'origen suís Daniel Humair ve a més a més al capdavant d'un nou quartet que inclou algunes de les estrelles indiscutibles del nou jazz francès: l'acordionista Vincent Peirani, el saxofonista Émile Parisien i el contrabaixista Jérôme Regard. À ne pas manquer!


DIMECRES, 27. 21.00. Luz de Gas
Kejaleo
Van debutar l'any passat al festival, i des d'aleshores l'aliança entre la guitarra flamenca de Diego Cortés, la guitarra elèctrica de Cristo Fontecilla i les percussions de Xavi Turull ja s'han passejat per mig món. Tornen al festival, doncs, ara amb el disc que aleshores començaven a enregistrar, Alaire.

DIJOUS, 22. 20.00h. BARTS
Jamie Cullum + Kat Edmonson

¿Què més es pot dir de Jamie Cullum? Si algú l'ha vist en directe (afortunats espectadors del festival: aquesta és la tercera vegada que hi actua!), no cal dir-li res. Si no l'has vist mai, prepara't, perquè després dels seus inoblidables concerts a l'Auditori i al Palau, Cullum torna ara a casa nostra amb un BARTS ple de gom a gom (ho sentim, no queden entrades) i amb la platea disposada perquè el públic balli sense parar. I al damunt una cirereta, el debut a Barcelona de la cantant Kat Edmonson, triada per un artista a qui de veritat li agrada molt i molt la música.