25 d’octubre, 2014

De Wayne Shorter a 'Cuba clásica'





Ja hi som. Després d'uns aperitius que han posat el llistó altíssim, ara sí que comencem un mes atapeït amb tota mena de propostes, amb gairebé cada dia una joia.

Agafeu-vos fort i seguiu-nos!



DIMARTS, 28 D'OCTUBRE. 21.00h Auditori
Wayne Shorter Quartet
Sense contemplacions: ser avui afortunats contemporanis del Wayne Shorter Quartet només admet comparacions, per exemple, amb aquells ciutadans vienesos que van ser testimonis (potser meravellats, potser desconcertats) del que s´ha anomenat l´estil tardà de Ludwig van Beethoven, quan el geni de Bonn componia obres com els cinc últims quartets de corda o la cèlebre Simfonia número 9. I a més a més el festival de jazz de Barcelona ha estat testimoni privilegiat d´aquesta última aventura de Shorter, una alineació que la història del jazz recitarà de memòria en el futur: Wayne Shorter, Danilo Pérez, John Patitucci, Brian Blade. Música gairebé còsmica, difícil de definir en paraules, i que ha tingut una recent entrega discogràfica, Without A Net, que ja és essencial. Un dels grans quartets de la història de la música, molt més enllà del jazz.


DIMECRES, 29 D'OCTUBRE. 21.00h BARTS
Zakir Hussain & Masters of Percussion 
Autèntica llegenda de la música, Zakir Hussain ha visitat recentment el festival com a membre del trio Sangam, dirigit per Charles Lloyd. Tenim ara, doncs, l´oportunitat d´escoltar un projecte que lidera aquest músic que ha estat considerat «una enciclopèdia de la tabla», l´instrument de percussió per excel·lència de la música índia. Amb el seu grup Masters of Percussion, Hussain proposa a l´audiència l´oportunitat d´escoltar improvisacions tant de caràcter melòdic (raga) com rítmic (tala). Tot sota el control d´un virtuós que ha convertit el seu instrument, ras i curt, en una referència del paisatge sonor contemporani, i que en aquest cas s´ha envoltat d´una constel·lació de virtuosos que no tenen por a deixar-se anar en una passejada que trenca totes les fronteres entre tradicional i contemporani, folk i clàssica. Música per emocionar-se de veritat.

DIJOUS, 30 D'OCTUBRE. 21.00h BARTS
Kurt Rosenwinkel & Orquestra Jazz de Matosinhos
Creada el 1999 per divulgar les composicions i arranjaments dels seus dos directors, Pedro Guedes i Carlos Azevedo, l´Orquestra Jazz de Matosinhos ha anat guanyant any rere any prestigi arreu del món a través d´un programa creatiu com pocs i d´una política de col·laboracions molt ambiciosa que els ha fet treballar amb artistes que inclouen totes les variants estètiques del jazz. Han col·laborat, per exemple, amb els grans noms de la música lusòfona (com, entre d´altres, Mayra Andrade i Maria João) i han tocat i han arranjat repertori de grans noms del jazz, de Chris Cheek a Maria Schneider passant per Carla Bley i Lee Konitz. La seva feina al costat de Kurt Rosenwinkel va donar com a resultat Our Secret World, un dels discos cabdals del jazz contemporani, una esplèndida expansió de l´univers sonor de Rosenwinkel, que és un dels músics més influents, sens dubte, de la història recent del jazz. ¿Per què cabdal, per què esplèndid? Doncs perquè Our Secret World és, feu-nos cas, un món tan secret com el d´aquells que busquen, tossuts, la bellesa. 

DIVENDRES, 31 D'OCTUBRE. 20.30h Harlem Jazz Club
Amélie Angelbault Quartet
Hàbil a l´hora d´unir jazz, swing i rockabilly, la cantautora francesa Amélie Angebault i el seu quartet se´ns emporten de viatge a un d´aquells llocs i moments on a tots ens agradaria haver estat: el Swinging London dels anys 60. Prepareu-vos, doncs, per una nit d´elegància i diversió.


DIVENDRES, 31 D'OCTUBRE. 21.00h Luz de Gas
Rudresh Mahanthappa
El saxofonista alt Rudresh Mahanthappa –un dels músics amb un dels sons més particulars de l´actualitat, sens dubte– torna al festival per presentar el seu nou projecte, Gamak, en el qual ha volgut sintetitzar formes musicals i conceptes tant de la cultura occidental com de l´oriental. «Gamak incorpora jazz, rock progressiu, heavy metal, country, folk americà, go-go i música ambient –explica el mateix Mahanthappa–, i al mateix temps explora les riques tradicions musicals d´Índia, la Xina, Àfrica i Indonèsia.» El resultat d´una combinació tan ambiciosa és –continua– «una música que desafia qualsevol categoria, música que realment s´adapta als temps que vivim». Accepteu el desafiament de Gamak, doncs, amb un quartet que completen tres altres fars del jazz contemporani. No us en penedireu.

DISSABTE, 1 DE NOVEMBRE. 21:00h Luz de Gas
Arto Lindsay Band
Un ciutadà dels Estats Units crescut al Brasil tropicalista dels anys 60 –on els seus pares feien de missioners–; un artista que a la dècada dels 70 va firmar discos que són autèntiques bíblies del noise, i un inconformista que als anys 80 del segle XX va esdevenir una de les ments més subversives de l´escena no wave de Nova York, ja fos col·laborant amb John Zorn o formant part dels irrepetibles Lounge Lizards de John Lurie. Arto Lindsay, admirat amb santa devoció per Brian Eno i influència cabdal en Sonic Youth, es manté com un dels aventurers sònics més rotunds. Les seves produccions per a músics com Laurie Anderson i Caetano Veloso podrien ser matèria d´estudi en universitats i les seves mixtures culturals –en especial les brasilera, abraçant samba i bossanova com ningú– no han deixat mai de tenir un grau elevadíssim d´atreviment. Un músic per a qui la reinvenció és una obligació i que finalment es presenta a Barcelona amb la seva banda estel·lar i nou disc sota el braç, el monumental Encyclopedia of Arto.

DIUMENGE, 2 DE NOVEMBRE. 11:30h Gran Hotel Havana Barcelona
Jazz en Família amb la Sant Andreu Jazz Band
Jazz vocal
Una desacomplexada oferta (l´entrada inclou xocolata amb xurros!) pel diumenge al matí a càrrec de diferents grups sorgits del planter inesgotable de la Sant Andreu Jazz Band, sota la direcció de Joan Chamorro, que aquest any ens presentarà les noves fornades, que el temps passa i la música creix i creix!

 DIUMENGE, 2 DE NOVEMBRE. 12:15h Teatre-Auditori Sant Cugat
Chucho Valdés presenta: Mauricio Vallina Cuba Clásica
* Xerrada prèvia a les 11.15 h. amb Chucho Valdés, Mauricio Vallina i Joan Anton Cararach, director artístic del festival.
Parla Chucho Valdés: «No es nada fácil tocar música clásica cubana. Hay que combinar sabor y técnica, colores y dinámicas, y Mauricio Vallina lo hace de forma natural. Descubrir a Ernesto Lecuona, a Manuel Saumell, a Ignacio Cervantes y a tantos otros en sus manos es como una revelación. Tengo también mucho deseo de escucharle interpretando a un genio único, Louis Moureau Gottschalk. Estoy seguro de que será otra revelación.» El pianista cubà Mauricio Vallina, company habitual a duo d´una llegenda com Martha Argerich, combina una formació tècnica excepcional amb un coneixement aprofundit de la tradició pianística de l´illa caribenya. Després del seu èxit l´any passat a la Rumba para Bebo organitzada pel festival (en què ell s´encarregava de tocar la música clàssica cubana que més li agradava a Bebo), Vallina torna ara amb un exquisit (i gratuït!) recital en solitari que ens descobrirà tots els colors d´una tradició pianística fèrtil com poques.



I a més a més…

DIMARTS, 28 D'OCTUBRE. 19.00h. Biblioteca Vallcarca i els Penitents-M. Antonieta Cot. Gratuït 
Dimensió Jazz – Dones innovadores del jazz fins al 1960
 Una història, sovint oblidada, d’aquelles dones que van marcar l’evolució del jazz: instrumentistes, cantants i compositores. A càrrec de Bronwyn Evans, musicòloga i músic de jazz

DIMECRES, 29 D'OCTUBRE. 12.00h i 16.00h. Conservatori del Liceu. Gratuït
Workshop amb Carlos Azevedo & Pedro Guedes i la Big Band del Conservatori del Liceu

DIMECRES, 29 D'OCTUBRE. 19.00h Biblioteca Jaume Fuster. Gratuït
Parlem amb...Kurt Rosenwinkel, Pedro Guedes i Carlos Azevedo
Kurt Rosenwinkel i els dos directors de l'Orquestra Jazz de Matosinhos explcaran com va néixer el projecte Our secret world, que presenten l'endemà a la sala BARTS.

DIMECRES, 29 D'OCTUBRE. 19.00h Biblioteca Jaume Fuster. Gratuït
Exposició Ceedeephilia: l'últim embalatge del jazz
El crític de jazz Enrique Turpin exposarà alguns compactes de la seva col·lecció particular. Embalatges curiosos i remarcables d’algunes de les grans obres del jazz contemporani. Creatius embolcalls per cabdals obres jazzístiques.
Exposició oberta del del 29 d’octubre al 18 de novembre. 

DIJOUS, 30 D'OCTUBRE. 19.00h Biblioteca Vila de Gràcia. Gratuït
Entre bastidors – Ashley Khan, escriptor i teòric del jazz
Conferència al voltant dels 40 anys d'A Love Supreme, l'obra mestra de John Coltrane.

DIJOUS, 30 D'OCTUBRE. 19.00h. Biblioteca Vallcarca i els Penitents-M. Antonieta Cot. Gratuït
Dimensió Jazz – Una història del Jazz I: del ragtime al bebop
Una panoràmica de la història del jazz a través dels músics i estils que van marcar la seva evolució. A càrrec de Teresa Torres Villaseca, professora de música i historiadora de l’art. 

 DIJOUS, 30 D'OCTUBRE. 21.30h Conservatori del Liceu. Gratuït
Jams al Liceu – Dirigida per Jordi Bonell

DIVENDRES, 31 D'OCTUBRE. 12.00h Conservatori del Liceu
Classe magistral amb Rudresh Mahanthappa (saxo alt)
  
DIVENDRES, 31 D'OCTUBRE. 19.00h Gran Hotel Havana
Cocktail & Swing amb Lluís Coloma Trio (Blues & Boogie Woogie)

DISSABTE, 1 DE NOVEMBRE. 17.00h Conservatori del Liceu
Workshop amb Chucho Valdés & Afro-Cuban Messengers

DIUMENGE, 2 DE NOVEMBRE. 17.00h Conservatori del Liceu
Workshop amb Chucho Valdés & Afro-Cuban Messengers