11 de novembre, 2011

Una nit única de gastronomia i jazz

Per Agustí Borlán


El dijous 17 de novembre, el Mandarin Oriental Barcelona acollirà una vetllada excepcional, que combinarà un concert en solitari del virtuós pianista Alfredo Rodríguez amb les bondats de la cuina de Carme Ruscalleda i el seu fill Raül Balam, titulars del restaurant Moments. Un menú molt especial amb una part gastronòmica que ens descriu Raül en aquesta entrevista.
  


¿Quines han estat les principals influències musicals a l’hora de preparar el menú?
Cuina i música tenen moltes coses en comú. A la nostra cuina hi tenim notes agudes, com la sal, o algunes espècies, i notes greus, com ara una reducció de fons de carn. La simfonia de sabors que hem intentat plasmar en aquest concert gastronòmic ha estat la base del jazz i el contrast de sabors. Hem intentat que els nostres ingredients bàsics, en combinar-se amb alguna altra nota, es converteixin en ingredients especials: una nota alta d'un curri amb una baixa d'un cafè..., però sense oblidar aquelles belles notes, ja clàssiques, d'uns canells ben afinats.

¿Existeix cap relació entre els ingredients triats i el jazz?

Hi existeix per la gran varietat de notes que els convidats sentiran en el paladar. Cada nota, cada sabor, s'aniran combinant entre ells per crear una nova melodia. Ara, el que no farem és una jam session, o improvisació, perquè aquí sí que ens trobem amb una de les diferències bàsiques entre el jazz i la cuina, perquè la cuina no vol improvisació.

¿Quin ha estat el procediment per lligar els dos conceptes?
Primerament fer que el comensal disfruti amb el menjar, per tant començar a crear un menú de petits platets on els sabors es vagin lligant entre ells per crear la nostra gran simfonia de sabors, i després veure si teníem algunes coincidències formals per lligar el sabor amb la forma, i així han sortit el Timbal de llagostins, les Trompetes amb fesols, unes Noves postres de músic o la il·lusió de crear un piano de 9 metres de llarg fet d'albergínia i formatge.



¿Ens podries descriure una mica el viatge gastronòmicomusical que ens espera?

Des del començament tot serà una gran sopresa amb una posada en escena mai vista a l'hotel. Al sopar trobarem un concert molt de la nostra terra, una orquestra del Maresme que ens portarà productes de la llotja com gambes, calamars o llobarro, i productes de la muntanya com els bolets; ¡i tot lligat amb el món del jazz! Els clients aniran descobrint ells mateixos els diferents plats entre el Banker's Bar i el restaurant Moments i, com a nota final, el restaurant Blanc, convertit en un amfiteatre per a la ocasió i amb un gran piano al centre de la sala, acollirà el pianista cubà Alfredo Rodríguez, director musical de tots els últims projectes d'una llegenda de la música com Quincy Jones. Serà 
el seu primer concert a Barcelona, dos dies abans del seu altre concert al festival. Un esdeveniment únic per celebrar el nostre segon aniversari.

¿Ha estat difícil coordinar la gastronomia amb la música?

Des que vam començar a oferir els menús de degustació al restaurant ja ens vam acostumar a triar ingredients i plats per crear noves simfonies. Pensem en una entrada lleugera com els aperitius, ens posem en solfa amb els entrants, pujem el to amb un plat de carn, fem un "descans" amb uns formatges i finalitzem l'obra amb unes postres. I cada menú, cada temporada, té notes totalment diferents; per tant, ja tenim la partitura al cap, només hi anem posant els do allà on combinen bé amb els la, i harmonitzen amb els re.



Alfredo Rodríguez
Piano solo
Dijous, 17 de novembre
Hotel Mandarin Oriental, 21 h.