21 de febrer, 2010

'Orchestrion', una aventura única


Pat Metheny obre aquesta nit el Festival de Guitarra de Barcelona i tanca la seva part de gira espanyola, amb concerts a Madrid (dijous), Valladolid (divendres), Logronyo (ahir) i el d'avui a l'Auditori. La gira, de gairebé 40 dates, continua per Europa fins al 22 de març, amb sessions gairebé diàries (i amb Metheny oferint un espectacle que dura gairebé tres hores).

Hi presenta el seu últim projecte, Orchestrion, una aventura única que l'ha portat en l'últim any a dormir només quatre hores al dia durant una bona temporada. Ressenyes de la gira es poden llegir a AllAboutJazz, en anglès (a partir d'un concert a Eindhoven) i en castellà (a partir del concert a Madrid).

Però la millor manera d'entendre Orchestrion és donar-li la paraula al mateix Metheny. No a les notes del disc, que parlen en concret de la seva obsessió per aquesta mena d'instruments des de ben petit, sinó a una ponència que Metheny va fer l'any 2001 a l'avui difunta IAJE (International Association for Jazz Education) i que es pot trobar a la seva web:

«Jazz is an idea that is more powerful than the details of it's history - a concept bigger than any single one of its partisans could ever hope to define. […] And, please, let's never forget that this is a genre built to harbor irreverence, or even dissent, in addition to earnest devotion. The diversity of jazz is a big part of what makes the street level variety of the form so vital.»


¿S'entén, no?