25 d’octubre, 2012

Meet the Artist: La Locomotora Negra

Un clàssic del festival, una cita anual ineludible ja. Els músics de jazz catalans amb un públic tan fidel que els permet, any rere any, actuar al Palau de la Música Catalana. Ricard Gili, fundador, trompeta i líder de La Locomotora Negra (i fins i tot ànima), ens explica en aquest text com serà el seu concert del dissabte 10 de novembre al Palau de la Música (21.00 hores). Amb molt de swing, és clar.100% swing
Per Ricard Gili
Com ja ve fent de manera ininterrompuda des de l'any 2001, l'orquestra de La Locomotora Negra participarà de nou en el festival de jazz de Barcelona d'aquet any. Concretament, ho farà el dissabte 10 de novembre. Hem de dir que per a nosaltres aquesta cita anual té un doble interès.

Per una banda, representa l’ocasió de retrobar-nos de manera cíclica amb aquest públic proper que des de fa tant de temps ens segueix amb una fidelitat absoluta. És gairebé un ritual. És com una festa tradicional en la qual músics i públic ens reunim per celebrar la nostra devoció compartida pel jazz clàssic.
Però, d’altra banda, per a nosaltres té tot l’interès del repte. És just i natural que de cara a aquest públic nostre ens plantegem cada vegada oferir-li alguna cosa diferent i que procurem renovar els al·licients en cada concert.
En els darrers anys, i sobretot l’any passat, amb motiu de la celebració del nostre 40è aniversari, la fórmula consistia a invitar alguns solistes o grups a compartir l’escenari amb nosaltres. Això donava resultats sorprenents i estimulants que el nostre públic sempre ens ha agraït.

Enguany, però, hem decidit afrontar aquest repte tot sols. Els al·licients, l'interès renovat i les sorpreses vindran de La Locomotora Negra directament, sense l'ajut de ningú. Des de sempre hem defensat que el principal atractiu del jazz rau en aquesta pulsació rítmica màgica que en diem swing i és entorn a aquest element que hem bastit el nostre programa per al 2012. El swing no és cosa d'una moda, d'una època o d'unes generacions… El swing, com qualsevol de les grans aportacions artístiques de la història de la humanitat, no té data de caducitat i, tal com ho ha fet en el passat, seguirà movent els cossos i commovent els cors de les generacions actuals i les futures.

Els músics de la Locomotora Negra, en la mesura de les nostres possibilitats, amb molt de gust ens sentim compromesos en aquesta empresa de mantenir viva i propera la música amb swing. Per tant, el 10 de novembre… 100% swing.
Fins aviat!